Na W.

Temat: mononukleoza?prosze o pomoc
mononukleoza?prosze o pomoc Witam!Synek ma 5 lat, właśnie jesteśmy po drugich wynikach krwi.Znowu wyszły podwyższone leukocyty 20 a płytki 580.Czekamy na wyniki na mononukleozę,czy to może być to?jaka może być inna przyczyna?morfologia wyszła 11,mocz jest w normie,cukier też.Proszę o odpowiedź
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,93093729,93093729,mononukleoza_prosze_o_pomoc.html



Temat: Badania moczu - p. Doktorze, co to moze oznaczac?
Badania moczu - p. Doktorze, co to moze oznaczac? Dzien dobry Panie Doktorze! Poniewaz moja 7 mies. corka, karmiona piersia, ma mniejsze przyrosty wagowe (mies 6 - 200g - ale zlapala przeziebienie, wiec jeszcze moge to zrozumiec; mies 7 - 250g) a ostatnio zauwazylam na pieluszce pojawiajaca sie co jakis czas niewielka ilosc wydzieliny, zrobilismy badania moczu. Oto wynik (wg naszego pediatry badanie nic nie mowi i zalecil jedynie podmywanie malej w tantum rosa...) Ja jednak chcialabym zrozumiec przyczyne podwyzszonych leukocytow i krwinek czerwonych - czy to moze byc zwiazane z ta wydzielina ... ciala ketonowe - nieobecne uroblilinogen - nieobecny bilirubina - nieobecna hemoglobina - obecna azotyny - nieobecne nablonki plaskie - obecne nablonki ogragle - obecne leukocyty - 30-40 wpw erytrocyty - 5-10...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,82387283,82387283,Badania_moczu_p_Doktorze_co_to_moze_oznaczac_.html


Temat: Slaby przyrost 6 mies - co jeszcze sprawdzic???
Slaby przyrost 6 mies - co jeszcze sprawdzic??? Dzien dobry Panie Doktorze, Szukamy przyczyny zmniejszajacych sie przyrostow wagi (urodzeniowa 2620 po 4 mies 6150; przyrosty w 5 mies 450g a w 6 tylko 100g - obecnie mala wazy 6700). Zrobilismy analize krwi i moczu. Czy te wyniki cos sugeruja? Mieszkamy we Wloszech i tu lekarz prowadzacy mowi, ze jest ok i ze ... Leukocyty 9,7 Erytrocyty 4,6 Hemoglobina 11 Hematokryt 34 MCV 74 MCH 24 MCHC 32,3 plytki krwi 442 RDW-CV 13,3 PDW 11,8 MPV 10,3 neutrofile 2,43 (25,2%) limfocyty 5,64 (58,3%) monocyty 0,67 (6,9%) eozynofile 0.89 (9,2) norma lab. 1-7% podkreslone jako podwyzszone bazofile 0,0 (0,4%) Zelazo 36 Mocz - wyglada ok - z uwag jedynie nablonki -pojedyncze wpw i krwinki biale 1-2 wpw...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,80618493,80618493,Slaby_przyrost_6_mies_co_jeszcze_sprawdzic_.html


Temat: Panie doktorze proszę o POMOC!
Panie doktorze proszę o POMOC! Panie doktorze moja 3 letnia córka od 1,5 roku leczona jest na nawracajace infekcje drog moczowych - zawsze bez objawow tylko złe wyniki moczu - podwyzszony poziom erytrocytów, czasami leukocytow - posiewy zawsze ujemne. od 3 tygodni ma zielony gesty katar - po zrobionym wymazie z gardła wyszedł Staphylococcus aureus MSSA. Co dalej robić - czy ten gronkowiec moze być przyczyna zlych wyników moczu? Czy leczyć go antybiotykami czy nie? i co w takim razie z tym katarem?? Od 1,5 roku ciągle jestem u lekarza i nikt nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,80650010,80650010,Panie_doktorze_prosze_o_POMOC_.html


Temat: nie chce NIC jeśc-czy to ząbki??
pediatra zalecil tantum verde i przeszło bez antybiotyku ale to bylo jakis miesiąc temu. Nie wydaje mi sie aby sytuacja sie powtórzyla z gardelkiem. Jaka moze byc przyczyna braku chęci jedzenia...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,84445413,84445413,nie_chce_NIC_jesc_czy_to_zabki_.html


Temat: białkomocz
To były badania profilaktyczne,pies ma 14 lat-jednorazowe pobranie moczu, (mocz nie był pobierany przez cewnik) i badanie krwi. We krwi były podwyższone leukocyty i OB, pozostałe parametry w normie. Pies jest zdrowy, czuje się dobrze, nie bierze i nie brał żadnych leków, nie ma problemów z oddawaniem moczu. Nic nie wiadomo aby był chory na serce. Czy możliwe jest, że przyczyną jest...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,70229684,70229684,bialkomocz.html


Temat: PORÓD PRZEDWCZESNY - brak przyczyny
PORÓD PRZEDWCZESNY - brak przyczyny 27 grudnia urodziłam martwą córeczkę w 22 tygodniu ciąży.Odpłynęły mi wody i nic już nie dało się zrobić. I wciąż zadaję sobie pytanie dlaczego i jakie sa tego przyczyny? W posiewie wykonanym jeszcze w szpitalu nic nie wyszło, ale wskaźnik CRP i leukocyty były wyraźnie podwyższone co świadczyło o jakiejś infekcji. Zaznaczam ze miałam założony szew i ... toxo, CRP i morfologię i mocz - wszystko w porządku. Badań hist.-pat. brak, bo nie pobrano mi materiału. I co ja mam o tym wszystkim mysleć? Chciałabym poznać przyczynę, żeby zapobiec ... zacznę staran juz po 1@. Proszę was o opinie. Co mogło byc przyczyną mojego porodu? Jakie przyczyny wystapiły u was? Czy radzicie mi jeszcze jakieś badania? Pozdrawiam was wszystkie i życzę...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11916,19696937,19696937,POROD_PRZEDWCZESNY_brak_przyczyny.html


Temat: Leukocyty w moczu10-15 za duzo?????
W stanach fizjologicznych dobowe wydalanie krwinek białych (leukocytów) z moczem wynosi od 1 500 000 do 2 500 000. Przy badaniu osadu moczu liczba krwinek białych nie przekracza 5 w polu widzenia (wpw). Wydalanie większej ilości leukocytów określamy mianem leukocyturii. Natomiast stan w którym ilość wydalanych leukocytów zmienia przejrzystość moczu powodując jego zmętnienie określa się jako ropomocz. Materiał biologiczny Mocz Wartości podwyższone Najczęstrze przyczyny leukocyturii: Zakażenie nerek i dróg moczowych: odmiedniczkowe zapalenie nerek stany zapalne miedniczek nerekowych stany zapalne moczowodów stany zapalne pęcherza moczowego stany zapalne gruczołu krokowego stany zapalne cewki moczowej Niebakteryjne ... zapalenie nerek choroby kłębuszków nerkowych w przebiegu chorób wieloukładowych zespoły nerczycowe ostra niezapalna niewydolność nerek Przyczyny pozanerkowe: wysiłek fizyczny stany gorączkowe odwodnienie przewlekła niewydolność krążenia zmiany zapalne narządów sąsiadujących z układem...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20515,30597569,30597569,Leukocyty_w_moczu10_15_za_duzo_.html


Temat: pytani do co-jest-grane
ZUM. Moje prywatne doświadczenie jest takie: zlepy pojawiały się zawsze w związku z infekcją w układzie moczowym, katar nigdy nie wpływał na podwyższenie się leukocytów w moczu, chyba że towarzyszył mu...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,30756451,30756451,pytani_do_co_jest_grane.html


Temat: czy to na pewno Zum ?
czy to na pewno Zum ? Moi drodzy mam pytanie, czy zeby mowic o ZUM to musza byc spelnione dwie rzeczy: podwyzszone leukocyty i bakteria w mianie wiekszym niz 10^4 ? Czy wystarczy,ze sa tylko podwyzszone leukocyty albo tylko bakterie w posiewie ?. Moja corcia rok temu wyladowala w szpitalu, miala zrobione badania i w ogolnym badaniu moczu leukocytow 20-30 wpw. w ... W karcie informacyjnej ze szpitala nie wymieniono Zum jako przyczyny pobytu w szpitalu.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,19169928,19169928,czy_to_na_pewno_Zum_.html


Temat: jak leczyc "samodzielnie" dziecko?
z tego badania moczu (o ile jest aktualne) nie wynika jednoznacznie, że dziecko ma ZUM - leukocyty tylko lekko podwyższone, praktycznie jeszcze w granicach normy. Tak więc trudno radzić , jeżeli...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,22956726,22956726,jak_leczyc_samodzielnie_dziecko_.html


Temat: cudownie wyleczona sarkoidoza
Obecnie uznaje się, że są 3 przyczyny powstania sarkoidozy: 1) infekcyjne: mycoplasma, borrelia, histoplasma, cryptococcus, wirusy cytomegalii, Epstein-Barr, rubelii, herpes simplex i wiele innych 2) nieinfekcyjne jak np: aluminium, beryl,białka szoku termicznego 3) czynniki genetyczne np. związane z HLA - antygenem leukocytów Są doniesienia o wywoływaniu sarkoidozy podczas leczenia żółtaczki zestawem: interferon + ribavirin. Często u chorych z sarkoidozą występuje leukopenia i trombocytopenia. U 13% chorych wysoki poziom wapnia, a u 49% zwiększona ilość wydalanego wapnia (mierzona w moczu zbieranym w ciągu 24 godz.) Hypercalcemia jest następstwem zwiększonej absorpcji w jelitach spowodowanej nadprodukcją aktywnej D3 przez makrofagi zmienionej chorobowo tkanki. Najlepszym wskaźnikiem monitorowania aktywności choroby jest enzym konwertazy angiotensyny. Jego poziom jest podwyższony u 60% chorych. Często podwyższone są enzymy wątrobowe, fosfataza alkaliczna, co...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,35617768,35617768,cudownie_wyleczona_sarkoidoza.html


Temat: kwinki czerwone w moczu
Stawiam na wysiłek fizyczny,który był przyczyną pojawienia się w moczu nieco podwyższonej liczby krwinek czerwonych.Ślad białka prawdopodobnie jest więc wynikiem obecności tych krwinek.Nie panikowałabym tylko porozmawiała z synem czy nie przeforsował się na treningu,na rowerze,itp.Stanu zapalnego nie ma,bo nie ma podwyższonych leukocytów,ani bakterii.Jak bardzo się niepokiisz powtórz badanie za 3 dni,ale moim skromnym zdaniem lekarz miał rację,a Ty troszkę spanikowałaś,co jednak potrafię...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,57413977,57413977,kwinki_czerwone_w_moczu.html


Temat: Pomóżcie
W jednym z postów tematu WBC (białe krwinki) przeczytałam: "Norma WBC wynosi 4000-10000 leukocytów/mm3 krwi obwodowej. LEUKOCYTOZA to podwyższenie ilości białych krwinek w krwi obwodowej- wynik taki nie powinien dziwić, gdy krew była pobrana po dużym wysiłku fizycznym, lub po incydencie znacznego podniecenia psychicznego, po spożyciu dużego posiłku (zwłaszcza białkowego), a także przy gorączce (niezależnie od jej przyczyny) i przy przebywaniu w ... i otyłością. Spośród chorobowych przyczyn podwyższonej leukocytozy należy wymienić: przewlekłe stany zapalne (dróg oddechowych, zatok, dróg moczowych, przewodu pokarmowego), krwawienia i krwotoki, urazy, oparzenia, ostre i przewlekłe choroby skóry, nerek, wątroby,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,47496361,47496361,Pomozcie.html


Temat: posiew kiedy?
Witaj! Posiew moczu nie wykonuje się bez przyczyny ale tylko wtedy gdy w ogólnym badaniu moczu które powinnaś kontrolnie robić co miesiąc wychodzi że są liczne bakterie lub podwyższona liczba leukocytów. Wskazuje to na stan zapalny dróg moczowych i wtedy wykonuje sie posiew moczu by sprawdzić jakie bakterie są odpowiedzialne za zapalenie. Odpowiednio także wykonuje się odrazu antybiogram by sprawdzić na jakie antybiotyki dane bakterie reagują. Więc nie ma dokładnie określonego terminu wykonania posiewu moczu w ciązy! Pozdrawiam!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,71768065,71768065,posiew_kiedy_.html


Temat: badanie moczu
... jak i cukier w moczu , Duży poziom leukocytów może świadczyć o infekcji . Skontroluj ciśnienie krwi gdyż białko+ciąża+ ew.podwyższone ciśnienie może być przyczyną EPH gestozy. Na pewno wskazana jest systematyczna...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,14484340,14484340,badanie_moczu.html


Temat: Pilne co robic podać Duomox czy nie?
Białkiem się nie martw, zdarza się przy podwyższonej temperaturze. Leukocyty, hm, jak dla mnie za mało ich w polu widzenia, norma jest do 5 wpw, wszystkie "porządne" infekcje dróg moczowych mają ich co najmniej kilkadziesiąt, przy obfitej florze bakteryjnej. Mocz ogólny do powtórki. Mnie nie przekonuje tych kilka leukocytów ponad normę jako przyczyna gorączki, która zresztą obniżyła się samoistnie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,78389765,78389765,Pilne_co_robic_podac_Duomox_czy_nie_.html


Temat: podwyzszone leukocyty-co mogą oznaczać?
Dziękuję Wam za sugestie.W badaniu ogólnym moczu wyszły również podwyższone leukocyty i liczne bakterie więc juz znamy przyczynę takich wyników.Teraz czekamy na wynik posiewu i antybiogram. Gdybym sama nie zrobiła dziecku...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,24111487,24111487,podwyzszone_leukocyty_co_moga_oznaczac_.html


Temat: Zapalenie ucha - proszę o radę i opinie.
Zapalenie ucha - proszę o radę i opinie. Mój 2 miesięczny synek wczoraj dostał temp. 39.2,zaraz pojechaliśmy do lekarza, pediatra nic nie stwierdził i zasugerował że przyczyną może być chore uszko lub problemy układu moczowego, zlecono też morfologię i badanie moczu. Laryngolog wykrył iż oba uszka sa zaczerwienione i w nosku jest trochę ropy, dodatkowo morfologia potwierdziła iz są bakterie w organiźmie,(obniżone limfocyty, podwyższone neutrofile, podwyższone leukocyty), zalecono antybiotyk Zinacef.(badanie moczu wyszło ok.) Małemu od razu gorączka spadła,(w tej chwili do 36.2) ale jest strasznie śpiący, w wieczornej porze zwykłego pobudzenia teraz śpi ... moze nie wytarte dobrze uszka po kąpieli...bardzo sie martwie jak antybiotyk wpłynie na takie maleństwo i czy to może się powtarzać, jaka jest przyczyna. Czy któraś mama miała już takie doświadczenia,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,33493460,33493460,Zapalenie_ucha_prosze_o_rade_i_opinie_.html


Temat: Badanie moczu. Interpretacja.
Przyczyna podwyzszonej ilosci leukocytow w moczu mogla byc goraczka czy odwodnienie (to przy goraczce, bo malo komu chce sie pic jak ma goraczce). Erytrocyty .. Jesli pozostale wartosci w moczu sa...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,92685186,92685186,Badanie_moczu_Interpretacja_.html


Temat: badanie krwi..
mysle ze sie mylisz bo po rozmazie krwi i wysokosci ob mozna stwierdzic czy jest jakis stan zapalny czy tez nie ... a w przypadku zapalaenia drog moczowych - nie tylko w moczu to wychodzi ale rowiez na badaniu krwi - moja mala miala ciagle podwyzszone stan leukocytow - lekarka sie dziwila co to moze byc ? na zwyklym badniu moczu nic nie wychodzilo dopiero przy posiewie wyszlo ze jest to bakteria e. coli - i wtedy wiadomo bylo skad te podwyzszone wskazniki? Wiesz lekarzem nie jestem ale pare chorob swoich dzieci przezylam ... tego jakas przyczyna nic z niczego sie nie bierze - albo ma za niski poziom odpornosci albo ma np. robaki (owsiki) lub tez ma anemie wtedy dzieci tez sa podatne na...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,591,45482722,45482722,badanie_krwi_.html


Temat: wysoki poziom żelaza i anemia
... może byc zjawiskiem fizjologicznym; poza tym trudno oceniac tylko jeden parametr - nalezy spojrzec calościowo na wynik morfologii; przyczyną anemi bywa infekcja w organizmie - wowczas podwyzszone sa leukocyty; a mocz...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,56754720,56754720,wysoki_poziom_zelaza_i_anemia.html


Temat: WBC (białe krwinki)
Norma WBC wynosi 4000-10000 leukocytów/mm3 krwi obwodowej. LEUKOCYTOZA to podwyższenie ilości białych krwinek w krwi obwodowej- wynik taki nie powinien dziwić, gdy krew była pobrana po dużym wysiłku fizycznym, lub po incydencie znacznego podniecenia psychicznego, po spożyciu dużego posiłku (zwłaszcza białkowego), a także przy gorączce (niezależnie od jej przyczyny) i przy przebywaniu w pomieszczeniu o nadmiernie wysokiej temperaturze. Jest to również zjawisko fizjologiczne i oczekiwane przy aktualnie toczącej się lub świeżo przebytej ostrej infekcji. Znanym faktem jest występowanie wyższej leukocytozy u osób z nadwagą i otyłością. Spośród chorobowych przyczyn podwyższonej leukocytozy należy wymienić: przewlekłe stany zapalne (dróg oddechowych, zatok, dróg moczowych, przewodu pokarmowego), krwawienia i krwotoki, urazy, oparzenia, ostre i przewlekłe choroby skóry, nerek, wątroby, płuc i układu krwiotwórczego i choroby alergiczne. Odwrotnoscią leukocytozy ... limfocytów obserwuje się u dzieci przewlekle leczonych kortykosterydami (Encorton). Niskie wartości leukocytów są też często spotykane u dzieci niedożywionych. Wśród chorób potencjalnie mogących być przyczyną leukopenii należy wymienić: przewlekłe choroby krwi...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,8563959,8563959,WBC_biale_krwinki_.html


Temat: nadkrwistość
Czerwienica (nadkrwistość) jest to stan zwiększenia ilości elementów morfotycznych krwi (czyli krwinek). Efektem tego może być zwiększenie "gęstości" krwi, powstawanie zatorów, zakrzepów. Przyczyny mogą być różne - od zmniejszenia ilości osocza ... w szpiku kostnym. Rozrost ten powoduje, że zwiększa się liczba wszystkich trzech układów produkujących krwinki. We krwi obserwuje się podwyższenie hematokrytu, wzrost stężenia hemoglobiny oraz zwiększenie liczby krwinek czerwonych, płytek krwi i leukocytow, spada OB, wzrasta stezenie kwasu moczowego Zwykle pojawiają się przy niej określone dolegliwości związane z zagęszczeniem i nadmierną "lepkością" krwi. Wystepuja bole glowy, szum w uszach, zaburzenia widzenia, łatwe ... Każdy przypadek nadkrwistości powinien być zbadany pod kątem wykrycia jej przyczyn i różnicowania pierwotnej od wtórnej. Leczenie w pierwszej kolejnosci - regularne upusty krwi - leczenie interferonem alfa w drugiej kolejnosci...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,17517190,17517190,nadkrwistosc.html


Temat: morfologia+rozmaz - o czym mowi
Tak juz same leukocyty, poniewaz infekcje wirusowa charakteryzuje leukopenia, zas infekcję bakteryjna leukocytoza. Wzrost ich liczby nazywamy leukocytozą, a spadek leukopenią. Podwyższenie może być spowodowane przyczynami fizjologicznymi (wysoka temperatura otoczenia, opalanie ... tak miał w końcu trafilismy do szpitala- leukocyty 2,7 przy normie od 6 tyś. Goraczka spadła leukocyty w górę - wirusówka, zero innych objawów tylko goraczka oporna na leki p/ gorączkowe- po czopku z pyralginy spadała do 39,4 st. C- pierwszy raz nam się zdarzyła taka historia. MOcz, OB, CRP wszytsko w normie, tylko morfologia- warto zrobić Beata
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,59057573,59057573,morfologia_rozmaz_o_czym_mowi.html