Na W.

Temat: Rozmaz krwii
Prosze o pomoc w interpretacji rozmazu krwi, wykonywany był ręcznie. Meta 1, P17, S47, E1, M8, L26 Wśród limfocytów 5 komórek o silnie zasadochłonnej cytoplazmie. Reszta wyników jest raczej w normie morfologia też podobno bez zażutów OB-25 i troche podwyższone CRP 4.03 H, Kreatynina w normie 60.65. Czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi wyniki rozmazu ?
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=4809



Temat: Ciagle chora
Dzisiaj zrobiłam synkowi część badań. Oto wyniki: morfologia z rozmazem: Leukocyty: 6,1 tys/Âļl 6,0 17,5 N Erytrocyty: 4,8 mln/Âļl 3,9 5,0 N Hemoglobina: 12,6 g/dl 11,0 13,8 N Hematokryt: 37,50 % 32,00 40,00 N MCV: 79 fl 72 87 N MCH: 26 pg 26 30 N MCHC: 33,6 g/dl 32,2 36,2 N Płytki krwi : 247 tys/Âļl 210 490 N RDW-CV: 13,4 % 11,6 14,8 N PDW: 13,1 fl 9,0 17,0 N MPV: 10,9 fl ... nieobecne Azotyny nieobecne Erytrocyty w normie Leukocyty w normie ASO, ilościowo ASO < 50 IU/ml 250 IgA Immunoglobuliny kl. A (IgA) 1,70 g/l 0,63 4,84 N hs CRP CRP wysokiej czułości 0,070 mg/dl 1,100 IgE całkowite IgE całkowite 544,00 IU/ml 0,00 45,00 H Wymazy będą chyba do tygodnia czasu. A z tych badań co wynika? Ta morfologia chyba taka sobie - niby ok, ale leukocyty na granicy normy, eozynofile poniżej ... co synek mógłby mieć alergię... Proszę o interpretację tych wyników.
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=8598


Temat: Nawracajace wysokie goraczki
12,1 g/dl, RBC - 4,46T/l, WBC - 8,7 G/l, PTL - 244G/l rozmaz: Ne - 37, Ly - 49, Mo - 4, Eo - 9(%) OB: 7mm/ CRP<1,0mg/l TRANSAMINAZY: AST - ... badań w trakcie gorączki wyszło OB - 49, CRP - 4,20 mg/dl (zakres 0-1) ASO - 54IU/ml (0-166) Mocz - Leukocyty - 6wpw (0-5), Erytrocyty świeże - 5wpw (0-5) Pani doktor ... pół roku mocz był badany ze 3-4 razy i też było OK I teraz mam prośbę do dr PETERA o interpretację wyników i sugestie. Czy nasza pani dr ma rację? Bo...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=9245


Temat: Wyniki morfologii krwi
Witam. Prosiłbym o interpretację moich wyników krwi. Właśnie jestem w trakcie odwiedzania kolejnych lekarzy. Trochę mnie już to męczy. Jeszcze został mi hematolog (ten najważniejszy), gastrolog (jedna z lekarek podejrzewa u mnie problem z wchłanianiem jakichś substancji odżywczych ze względu na to, że jestem szczupły) i alergolog, ponieważ najprawdopodobniej mam jakąś alergię pokarmową. W dzieciństwie miałem skazę białkową. Oto moje wyniki krwi: HEMATOLOGIA: Morfologia: -Hematokryt 44,9% norma 35,0-49,5 -Krwinki czerwone 5,91 t/l norma 4,0-5,6 H -Hemoglobina 14,4 g/dl norma 12,0-17,2 -Krwinki białe 6,7 G/l norma 4,0-10,0 Wskaźniki czerwonokrwinkowe: -MCV 76,0 fl norma 80-100 L -MCH 24,4 pg norma 27,0-34,5 L -MCHC 32,1 g/dl norma 32-37 -RDW 15,0% norma 12-16 Płytki krwi: -PLT 260 G/l norma 150-350 -MPV 9,7 fl norma 8-12 -PDW 12,1 fl norma 6,1-14,0 P-LCR 24,0% (bez normy) Rozmaz (pomiar automatyczny) -LYMPH 2,9 G/l norma 1,0-4,5 -LYMPH% 43,8% norma 20,0-40,0 H -MXD 0,6 G/l norma 0,0-0,8 -MXD% 9% norma 0,0-12,0 -NEUT 3,2 G/l norma 1,5-8,0 -NEUT% 47,2% norma 45-70 Rozmaz krwi: -Granulocyty Podzielone 48% norma 50-70 L -Kwasochłonne 2% norma 2-4 -Limfocyty 50% 25-40 H OB 2mm norma 1-13 Dodatkowo miałem robione badanie na: Żelazo 29,4 ug/dl norma 70-180 L oraz CRP - ilościowo 0,0 mg/dl norma 0-0,5 Dodam, że kiedy robiono mi morfologię, bo dwa ostatnie wyniki (tj. żelazo i CRP robiono ok. miesiąca później to przyjmowałem leki typu: ascalcin, febrisan a dodatkowo lekarz przepisał mi antybiotyk doustny (na ból gardła) o nazwie Bioparox. Dodatkowo na sam wieczór, dzień przed badaniem krwi, miałem temperaturę. Termometr ... z tym do lekarza. Pierwszy lekarz stwierdził, ze to powierzchowne a morfologia to wynik infekcji, ale na pewno brakuje mi żelaza. Drugi lekarz stwierdził, że to powiększone węzły chłonne i wysłał ... o interpretację moich wyników krwi, oczywiście do hematologa i tak się zgłoszę tutaj u siebie (tzn. mam już umówioną wizytę, ale chciałbym znać opinię hematloga już teraz).
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=7633